Scortisoara de Ceylon (10g)

scortisoara ceylon2
Scortisoara macinatascortisoara IIscortisoaraceylonceylon2Scortisoara de Ceylonceylon3scortisoara ceylon2

Condimente si mirodenii foarte aromate - Scortisoara adevarata din Sri Lanka

Scortisoara de Ceylon (10g)

Scortisoara adevarata (din Ceylon, Sri Lanka) se gaseste doar in magazinele de condimente specializate.

Numita si scortisoara adevarata, scortisoara de Ceylon este o mirodenie originara din Sri Lanka, dar creste si in Burma si coasta Indiei. Cassia, numita si scortisoara chinezeasca, se cultiva indeosebi in China, Vietnam sau Indonezia, este foarte raspandita si des consumata datorita pretului foarte mic.

Denumire botanica: Cinnamomum Zeylanicum sau Cinnamomum Verum
Alte denumiri: Cannelle, Canela

Pretul afisat este pentru 10 grame

lei 5.50

Stoc epuizat

Descriere produs

Se pare ca aceasta mirodenie se folosea in Asia de prin anul 2700 i.Hr. Cam 1000 de ani mai tarziu a inceput sa fie folosita si in Asia de Vest, Europa si Africa (care o aduceau din India).

Scortisoara de Ceylon este foarte cautata pentru proprietatile ei terapeutice dar si pentru cele gastronomice. Este cunoscut faptul ca scortisoara de Ceylon nu are efecte negative secundare asupra organismului datorita faptului ca o anumita substanta numita cumarina (considerata, in cantitati mari, ca fiind hepatotoxica, cancerigena, nefrotoxica si anticoagulanta) se gaseste intr-o cantitate foarte mica in scortisoara de Ceylon (0.005 – 0.09 g/kg fata de 0.085 – 9.3 g/kg cat este in Cassia, considerand ca doza maxima sigura de cumarina pentru organismal uman este de 0.1 mg / kg corp pe zi).

Scortisoara din China (Cassia) nu trebuie considerata insa toxica, pentru ca nu este! Doar daca este consumata in mod frecvent si in cantitati mari, poate avea efecte negative asupra organismului!

Ce alte diferente exista intre scortisoara de Ceylon si scortisoara Cassia ?

Cand doriti sa cumparati scortisoara de Ceylon, uitati-va bine ca batonul sa fie plin, format din mai multe straturi de foite subtiri si nu doar un rulou gol pe dinauntru (ca la scortisoara procesata din comert). In mod obisnuit, scortisoara de Ceylon nu se comercializeaza pudra, tocmai pentru ca poate fi atat de usor inlocuita cu cea chinezeasca.

Scortisoara de Ceylon are o aroma suava ce se simte atunci cand se desfac foitele de pe baton iar gustul este usor dulce si delicat. Batonul are o culoare calda, apropiata de un maro mai deschis.

Gastronomie

Scortisoara de Ceylon se foloseste exact la fel ca si scortisoara obisnuita, adica la aromatizarea dulciurilor de orice fel (placinte, prajituri, budinci, torturi etc), in panificatie, in ceaiuri, in vinul fiert sau in lichioruri, chiar si in unele mancaruri din carne sau peste (impreuna cu alte condimente, cum ar fi chimen, sofran sau ghimbir). Puteti aromatize cafeaua cu un praf de scortisoara.

Atunci cand aveti nevoie de praf, batoanele de scortisoara de Ceylon se pot macina usor cu o rasnita obisnuita pentru cafea boabe.

Proprietati terapeutice

Scortisoara contine mangan, fier, calciu si fibre, dar si cinamaldehida, acetat si alcool de cinamil, care au un rol de antioxidanti. Cinamaldehida poate reduce vascozitatea trombocitelor, are un efect calmant participand si la scaderea tensiunii arteriale.

Se considera ca o cantitate de 6g de scortisoara de Ceylon consumata zilnic poate reduce concentratia de glucoza, trigliceride, colesterolul LDL si colesterolul total dar si nivelul glicemiei in cazul persoanelor cu diabet de tip 2.

De asemenea, scortisoara are un rol pozitiv in mentinerea siluetei (exista numeroase diete in acest sens) cu rol activ si in digestie, si intareste sistemul imunitar al organismului, lupta impotriva racelilor (impreuna cu mierea de albine), Infrumuseteaza si intinereste tenul, regleaza ciclului menstrual, actioneaza ca un tonic dar si ca un antiseptic, inlatura oboseala si apatia.

Scortisoara de Ceylon reprezinta un adevarat stimulant pentru creier – doar mirosind scortisoara ne creste atentia, memoria sau viteza vizual-motorie.

Pentru a combate raceala, dizolvati in apa calda sau in ceai o lingurita de miere (organica) si una de scortisoara de Ceylon (daca nu aveti macinata, puteti sa desfaceti un baton de Ceylon foita cu foita)

Puteti face inhalatii (numai bune pentru tuse sau sinusuri) daca puneti un baton de scortisoara de Ceylon in apa fiarta.

 

Poate te intereseaza si alte mirodenii si condimente de la noi din magazin: Turmeric (Curcuma), Ulei, Busuioc, Chilli.

Cantitate/baton: 5-8 grame

Tara de origine Sri Lanka

Intra in legatura cu noi si pe Facebook, pe pagina Bazarul cu mirodenii